Din lista foarte bogată de ghiozdane de pe piaţă la momentul actual, părinţii au tendinţa de a alege un model care place copilului, nu neapărat un model care este recomandat de către specialişti pentru menţinerea unei poziţii bune a coloanei vertebrale.
În fiecare an şcolar, ghiozdanul copiilor devine din ce în ce mai greu, cerinţele sunt tot mai mari, iar greutatea excesivă pusă pe spatele copilului determină apariţia afecţiunilor şi durerilor insuportabile.
Ce probleme de sănătate poate determina alegerea necorespunzătoare a ghiozdanului pentru şcoală?
Cu ajutorul ghiozdanului, copilul îşi poate transporta cărţile, caietele, rechizitele, pachetul de mâncare, apă, schimburile pentru sport şi tot ceea ce le mai este necesar pentru a face faţă cu brio provocărilor şi cerinţelor fiecărei clase în parte. Cu toată această greutate în spate, curbele naturale ale spatelui pot fi afectate de la mijloc în sus, determinând apariţia iritaţiilor, problemelor articulare, afecţiunilor coloanei vertebrale şi chiar afecţiuni ale echilibrului datorate poziţiei şi greutăţii ridicate a ghiozdanului.
Astfel, din multitudinea de ghiozdane de pe rafturile magazinelor fizice şi online se regăsesc ghiozdane de toate mărimile, culorile, ţesăturile, formele, care se dovedesc, dacă sunt utilizate în mod corespunzător, extrem de utile. Ghiozdanele se dovedesc a fi extrem de utile, ajutând elevii să îşi organizeze în mod corespunzător rechizitele, lucrurile în toate compartimentele şi să distribuie greutatea în mod uniform pe cei mai puternici muşchi din corp.
Dacă sunt folosite în mod incorect sau ghiozdanele sunt prea grele, acestea pot afecta articulaţiile şi pot provoca dureri de spate. Aşadar, nu doar designul şi caracterul estetic al ghiozdanului contează pentru cei care doresc să facă cea mai bună alegere în acest sens, ci şi materialul din care este conceput şi dimensiunile în raport cu greutatea şi înălţimea copiilor. În caz contrar, ghiozdanele pot afecta articulaţiile şi pot provoca dureri de spate.
Este ghiozdanul cu rotile o soluţie pentru rezolvarea sau prevenirea problemelor de sănătate?
Uneori, ghiozdanul cu rotile reprezintă o soluţie foarte bună pentru elevii care nu pot căra o greutate foarte mare, dar şi pentru părinţii preocupaţi de sănătatea articulara a copiilor lor. Ghiozdanele cu rotile sunt o opţiune foarte bună în acest sens, însă care se murdăresc foarte uşor şi pot fi foarte gălăgioase. În plus, iarna ghiozdanele cu roţile nu funcţionează aşa cum ar trebui pentru că asfaltul este acoperit cu zăpadă şi cu gheaţă.
Recomandările specialiştilor în ceea ce priveşte alegerea celui mai bun ghiozdan pentru copii sunt:
- să nu aibă mai mult de 10-15% din greutatea copilului;
- să fie confecţionat din materiale uşoare şi moderne, rezistente la apă;
- să aibă curele de umeri late şi căptuşite pentru a nu provoca durere;
- să aibă o curea pentru talie ce ajută la distribuirea greutăţii uniforme pe corp;
- să dispună de două compartimente mari;
- să fie căptuşit pe spate cu un material moale ce protejează copilul de eventualele înţepături ale obiectelor ascuţite din ghiozdan cum sunt creioanele, riglele sau compasul.