Vara este momentul perfect pentru a merge în vacanță la mare, a te bălăci în voie și a te bronza așa cum îți dorești. Însă, pentru multe femei, vacanța la mare poate fi stricată de apariția infecției urinare. Deși vacanțele sunt un prilej de relaxare, acestea sunt asociate și cu multipli factori de risc pentru infecțiile urinare: utilizarea toaletelor publice, intrarea în apa mării, petrecerea unei perioade lungi de timp stând pe scaun.
Dacă îți dorești să te bucuri de o vacanță fără neplăceri, citește articolul și află cum poți preveni infecțiile tractului urinar când pleci la mare.
Consumă multe lichide
Una dintre cele mai eficiente metode pentru a împiedica multiplicarea bacteriilor la nivelul tractului urinar este consumul crescut de lichide. Chiar dacă te afli pe drum, nu renunța la hidratare. În lipsa acesteia, bacteriile se pot multiplica semnificativ și conduc la apariția disconfortului asociat infecțiilor urinare.
De asemenea, este indicat să mergi la toaletă de fiecare dată când simți nevoia. Nu amâna, deoarece se creează un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor.
Ia cu tine suplimente alimentare
Pentru a te asigura că ai la tine tot ce ai nevoie în cazul în care apar simptomele infecției urinare, poți include în bagajul tău și unele suplimente alimentare. Astfel, poți opta pentru:
- Uractiv Forte;
- ceai cu proprietăți antiseptice și antiinflamatoare (coada șoricelului, merișor, busuioc, ghimbir, păpădie, cimbrișor);
- ovule din plante medicinale, propolis;
- antibiotice din uleiuri esențiale (scorțișoară, cimbru, salvie).
Adoptă o igienă optimă
Igiena are o contribuție semnificativă în prevenirea afecțiunilor urinare. Este important să faci duș cel puțin o dată pe zi și de fiecare dată după ce ai ieșit din apa mării. Optează pentru geluri de duș din ingrediente cât mai naturale, fără SLS (lauril sulfat de sodiu), parfum sau compuși iritanți.
Spală-te pe mâini înainte și după utilizarea toaletei. După ce ai folosit toaleta, curăță zona intimă dinspre anterior spre posterior (anus). În acest mod, eviți transmiterea bacteriilor de la nivelul anusului în zona uretrei.
Mergi la baie după contactul sexual
În timpul contactului sexual, la nivelul vaginului și al uretrei pot fi introduse bacterii. Prin urmare, după finalizarea actului sexual, este recomandată urinarea și spălarea zonei intime cu apă călduță și săpun. O măsură suplimentară de prevenție a infecțiilor urinare este spălarea mâinilor înainte de contactul sexual.
Metodele contraceptive folosite au și ele un rol important în menținerea sănătății tractului urinar. Astfel, studiile au demonstrat că folosirea diafragmei și a spermicidelor poate favoriza infecțiile urinare și vaginitele.
Alege lenjerie din materiale naturale
Vestimentația poate fi un factor de risc pentru infecții, dacă nu este aleasă corespunzător. Optează pentru haine cât mai lejere, care să permită pielii să respire și să favorizeze transpirația. Alege haine din materiale naturale, deoarece cele sintetice nu permit absorbția transpirației. Astfel, conduc la formarea unui mediu umed, care în prezența căldurii generate de corp devine favorabil pentru multiplicarea bacteriană. În plus, în prezența transpirației, materialele sintetice pot cauza iritații ale pielii, care creează un disconfort semnificativ.
Evită să porți haine ude
Menținerea hainelor ude pentru o perioadă lungă de timp permite multiplicarea bacteriilor. De aceea, este recomandat să schimbi costumul de baie după ce ai ieșit din apă și să îl speli înainte de o nouă purtare.
Te poți bucura de o vacanță liniștită și relaxantă, fără disconfortul infecțiilor urinare. Tot ce ai de făcut este să respecți sfaturile prezentate în acest articol. Așadar, poți începe să-ți faci bagajul și să te pregătești pentru relaxare, distracție și voie bună. Savurează fiecare clipă a vacanței tale și nu lăsa grija pentru infecțiile urinare să-ți tulbure fericirea.
Sursa foto: Freepik