Știai că durata de viață a unor anvelope este determinată de modul în care acestea sunt depozitate și întreținute? Vrei să afli mai multe despre cum poți extinde perioada în care setul montat pe mașina ta asigură aceleași beneficii din fabrică? În acest caz, te afli în locul potrivit! Iată ce trebuie să știi despre acest subiect:
Cum depozitezi corect anvelopele?
Depozitarea corectă a anvelopelor este un aspect esențial pentru a le asigura o durată de viață cât mai lungă. Alegerea locului potrivit de depozitare este primul pas în acest proces. Conform unor studii realizate de către specialiștii în domeniu, anvelopele ar trebui depozitate într-un spațiu uscat, curat, întunecat și răcoros. Acesta trebuie să fie ferit de substanțe care pot deteriora compușii din cauciuc, precum petrolul sau grăsimile.
Un alt pas esențial în depozitarea corectă a anvelopelor este poziționarea acestora. Anvelopele fără jante pot fi depozitate în poziție verticală sau pot fi stivuite. În schimb, anvelopele cu jante ar trebui depozitate orizontal sau suspendate pentru a evita deformarea lor. Este recomandat ca anvelopele să fie rotite ocazional în timpul depozitării pentru a preveni apariția unor zone de presiune ce pot contribui la deteriorarea lor.
Înainte de a fi depozitate, anvelopele ar trebui curățate de mizerie și praf. Această măsură preventivă este esențială pentru prelungirea duratei lor de viață. De asemenea, este important ca anvelopele să fie uscate bine înainte de a fi depozitate pentru a preveni apariția mucegaiului.
Chiar și cele mai apreciate anvelope de pe piață trebuie verificate cu atenție, înainte de a fi depozitate. Orice fisură sau deteriorare poate duce la probleme pe termen lung, așa că este important să te asiguri că nu au probleme. Dacă este necesar, pot fi duse la un specialist pentru o verificare în detaliu.
Cum se realizează corect rotația anvelopelor?
Acest proces simplu de realizat contribuie la prelungirea duratei de viață a anvelopelor, îmbunătățește performanța vehiculului și poate determina optimizări de costuri, pe termen lung. Anvelopele se uzează inegal, în funcție de poziția lor pe vehicul și de modul în care acesta este condus. Prin rotația anvelopelor, se asigură o uzură uniformă, ceea ce duce la o durată de viață mai lungă a acestora.
Când vine vorba de momentul potrivit pentru rotația anvelopelor, majoritatea experților recomandă ca acest proces să fie reluat la fiecare 5000-8000 km parcurși. Cu toate acestea, acest interval de timp poate varia în funcție de tipul de anvelope sau de vehicul. De exemplu, anvelopele de performanță înaltă pot necesita o rotație mai frecventă, în timp ce anvelopele de camioane grele pot necesita o rotație repetată la intervale mai mari.
Procesul de rotație a anvelopelor este relativ simplu. Vehiculul este ridicat pe o structură specială, acționată hidraulic. Specialistul demontează anvelopele și schimbă apoi locul acestora, conform schemei recomandate de producătorul vehiculului. Aceasta poate fi diferită pentru anvelopele direcționale și cele nededirecționale. La final, specialistul se asigură că șuruburile sunt strânse corespunzător și coboară apoi mașina.
Alinierea roților: cum se realizează?
Procesul de aliniere a roților este esențial pentru întreținerii anvelopelor, contribuind la creșterea duratei lor de viață. Este un procedeu tehnic ce constă în măsurarea unghiurilor la care sunt poziționate roțile și ajustarea acestora, în conformitate cu specificațiile producătorului. Acest proces este realizat cu ajutorul unui echipament special, ce permite obținerea unor rezultate conforme cu așteptările.
Beneficiile alinierii corecte a roților sunt multiple și au un impact direct asupra performanțelor vehiculului. O aliniere corectă îmbunătățește manevrabilitatea vehiculului, asigurând o direcție stabilă și o experiență mult mai plăcută, pentru șofer și pasageri. De asemenea, asigură formarea unui model mult mai uniform al uzurii anvelopelor, prelungind astfel viața acestora. Reducerea consumului de carburant poate fi, de asemenea, un alt efect al unei alinieri corecte a roților.
Este recomandat ca procesul să se repete anual, sau la fiecare 10.000 de kilometri parcurși. Desigur, durata acestui interval de timp poate varia în funcție de condițiile de utilizare a vehiculului. Dacă este folosit pe teren accidentat, sau dacă a fost implicat într-un accident, poate fi necesară o verificare mai frecventă.
Cum faci o verificare vizuală a anvelopelor?
O anvelopă bine întreținută ar trebui să prezinte un model de uzură uniform pe întreaga suprafață de rulare. Uzura inegală poate indica probleme cu presiunea anvelopei, alinierea roților sau cu sistemul de suspensii. Este recomandat să verifici modelul de uzură al anvelopelor în mod regulat, deoarece aceasta poate indica probleme care pot fi rezolvate înainte de a provoca daune mai mari.
Anvelopele se pot crăpa sau pot prezenta alte semne de deteriorare din cauza vârstei, a expunerii la soare sau a utilizării necorespunzătoare. Este esențial să verifici cu atenție suprafețele lor, pentru a identifica din timp aceste semne.
Profilul anvelopei trebuie, de asemenea, verificat. Adâncimea sa trebuie să fie peste limita minimă legală de 1,6 mm, pe întreaga suprafață de rulare. Profilul anvelopei este esențial pentru aderență, mai ales pe drumuri umede. O adâncime optimă poate preveni producerea unor accidente, așa că este vital să verifici în mod regulat această caracteristică.
Peretele lateral al anvelopelor poate dezvălui multe despre funcționalitatea lor. Deformările sau tăieturile pot fi semne clare ale unei deteriorări serioase, ce necesită înlocuirea în regim de urgență, sau remedierea problemelor (dacă este posibilă), într-un service auto de specialitate.
Acestea sunt cele mai importante recomandări pentru întreținerea anvelopelor auto, astfel încât durata lor de viață să se îndrepte spre pragul indicat de producător. Sfaturile de azi sunt simplu de pus în practică și, așa cum ai văzut, generează și o mulțime de beneficii pe termen lung!