Majoritatea dintre noi am avut perioade în viața noastră când somnul ne-a dat bătăi de cap. Motivele pot fi diverse, de la cauze medicale, la factori externi sau interni. Dacă nu te odihnești o noapte, poți recupera în următoarea, dar pe termen lung, aceasta poate deveni o problemă destul de gravă, care îți va destabiliza întreaga viață.
Iată câteva din cele mai simple lucruri pe care le poți face pentru a te odihni cât mai bine în fiecare noapte.
- Înțelege cât de important este somnul pentru sănătate
Cele 8 ore care ne sunt recomandate de către specialiști pentru a avea un somn odihnitor sunt printre cele mai simple lucruri pe care le putem face pentru sănătatea noastră. Importanța somnului a fost dovedită în nenumărate studii și experimente. Dacă până nu demult se credea că neuronii nu se pot regenera, iată că cele mai recente studii contrazic aceste teorii.
Specialiștii în domeniu au descoperit, în ultimii ani, că celulele noastre nervoase se pot regenera, dar pentru asta este nevoie de un efort din partea noastră. Pentru a ajuta creierul să rămână flexibil (sigur ai tot auzit discutându-se despre neuroplasticitatea creierului), este nevoie de exercițiu și de un somn odihnitor. Înțelegerea importanței somnului este un pas cheie în a ști cum să dormi mai bine.
- Crează în cameră un mediu cât mai odihnitor
Atunci când îți decorezi casa, simți că aceasta este, de fapt, o extensie a personalității tale. Indiferent de designul ales în restul camerelor, este recomandat ca în dormitor să adopți mereu un stil cât mai linear, plăcut ochiului. Optează pentru culori deschise, liniștitoare și evită să îl aglomerezi cu prea mult mobilier sau accesorii de interior.
Aerul din această încăpere este, de asemenea, un element important, care poate influența semnificativ calitatea somnului. Dacă sesizezi ceva probleme ale temperaturii sau umidităţii din cameră, poţi rezolva acest lucru foarte simplu. Poţi apela la un aparat de aer conditionat portabil, dacă nu vrei să montezi unul suspendabil, sau să folosești un dezumidificator/umidificator electric, în funcţie de nevoie.
- Crează-ţi un ritual de relaxare înainte de somn
Unul din cele mai des întâlnite motive care te pot împiedica să te odihneşti noaptea este stresul. De aceea, crearea unui ritual care să te ajute să te relaxezi este un pas obligatoriu, peste care nu trebuie să treci.
În funcţie de pasiunile tale şi, totodată, de nevoile tale, poţi alege să laşi telefonul cât mai departe de tine şi să te bucuri de o baie fierbinte, cu muzică în surdină şi cu lumânări parfumate. Citeşte o carte a cărei poveste să fie suficient de captivantă încât să te facă să uiţi total de grijile cotidiene. Fă orice te face să te simţi bine!
- Alege-ţi cu grijă alimentele pentru cină
Pentru ca organismul şi creierul nostru să se poată relaxa, evită să iei o cină consistentă. Optează pentru alimente pe care stomacul tău să le digere cât mai uşor, precum legumele (cele care nu balonează), peştele sau carnea de pui. Evită să consumi alimente procesate sau care conţin zahăr, deoarece acestea îţi pot da un boost de energie de care nu ai nevoie.
Cafeaua, alcoolul, sucurile şi alimentele picante este bine să nu fie consumate înainte de culcare, pentru că pot afecta somnul. Te poţi bucura, în schimb, de o cană de ceai de tei, de muşeţel sau de rooibos, ori chiar de o ciocolată caldă.
Aceste 4 lucruri pot fi un bun punct de pornire în călătoria ta spre un somn odihnitor. Chiar dacă efectele nu vor fi imediate, este important să nu te descumpăneşti şi să faci tot ce poţi pentru a-ţi ajuta creierul şi organismul să se relaxeze.
Sursa foto: Shutterstock