Accidentele rutiere sunt evenimente nedorite, însă, totodată, imprevizibile. Dacă te confrunți cu o asemenea situație în trafic, uite cum să procedezi pentru a-ți repara mașina.
Împrejurarea în care s-a produs accidentul
Dacă mașina ta a fost avariată pentru că un alt șofer a fost neatent la volan, sunt mai multe variante pentru a începe demersul reparațiilor necesare:
- Faci o „amiabilă”. Această înțelegere între doi șoferi, fără a exista victime colaterale sau pagube materiale, se realizează destul de simplu. Odată înștiințat asiguratorul șoferului care a produs accidentul, prin telefon, e-mail sau aplicația mobilă, se va deschide un dosar de daună.
- Contactezi Biroul de Accidente Ușoare. Dacă nu te înțelegi cu celălalt șofer privind condițiile în care s-a produs accidentul sau șoferul care a produs pagubele părăsește locul accidentului, sună la Biroul de Accidente Ușoare și urmează instrucțiunile comunicate de aceștia, pentru soluționarea daunelor. Este un proces mai de durată decât amiabila.
- Sună la 112. Dacă există victime și alte pagube materiale, solicită, printr-un apel la 112, ajutor de urgență și așteaptă sosirea acestuia la locul producerii accidentului rutier.
Alege modalitatea în care îți repari mașina
În cele mai multe cazuri, o mașină se poate repara fie prin polița RCA, fie prin asigurarea facultativă CASCO.
După deschiderea dosarului de daună de către asiguratorul șoferului care a produs accidentul și evaluarea pagubelor, ai mai multe opțiuni:
- îți repari mașina în regie proprie, cu suma de bani pe care o primești direct de la asigurator.
- îți repari mașina într-un service autorizat, cu decontarea cheltuielilor pe baza devizului de reparație.
- îți repari mașina într-un service partener cu asiguratorul, fără a mai avea grija devizelor și a decontărilor necesare.
De asemenea, există și situația în care mașina să fie evaluată ca fiind daună totală sau daună economică. În acest caz, costurile cu reparațiile depășesc valoarea de piață a mașinii.
Caută serviciile auto de care ai nevoie
Dacă alegi să îți repari mașina în regie proprie, cu banii primiți de la asigurator, va trebui să găsești, pe cont propriu, un service sau atelier auto care să te ajute în rezolvarea avariilor.
Așadar, în funcție de regiunea în care locuiești, interesează-te care sunt cele mai bune servicii auto Brasov, București, Iași, Timișoara sau Constanța. Poți apela la firme sau la persoane fizice autorizate, cu expertiză în domeniul auto.
Totuși, deși posibilitățile sunt nenumărate, selecția este foarte importantă pentru a fi mulțumit de modul în care îți va fi reparată mașină.
Ce tipuri de piese auto să ai în vedere
Orice reparație, indiferent că este vorba de caroserie, motor sau de alte ansamble tehnice, necesită luarea unor decizii în privința pieselor, a elementelor și a accesoriilor de schimb. Prin urmare, ținând cont de valoarea mașinii tale și de buget, ai la îndemână următoarele tipuri de piese:
- Piese OE. Sunt piesele Original Equipment, cu care mașina vine echipată din fabrică. Nu le vei găsi la orice comerciant de piese auto, iar timpul de așteptare până la primirea pieselor comandate poate fi destul de mare.
- Piese OEM. Original Equipment Manufacturer sunt similare cu piesele originale, la un preț ceva mai mic, fiind fabricate de branduri cu renume pe piața auto.
- Piese AM. Pe lângă producătorii mari, care fabrică piese OEM și OE, mai sunt foarte mulți producători care fabrică piese AfterMarket. Pentru că piața AM este foarte diversificată, ai grijă la piesele contrafăcute. Sunt slabe calitativ și îți pot pune viața în pericol.
- Piese din dezmembrări. Sunt și ele o soluție bună, dar nu îți recomandăm să cumperi chiar orice piesă din dezmembrări. De exemplu, nu cumpăra piese consumabile, ci mai degrabă orientează către acele piese și elemente fixe, cum ar fi aripile, portierele, geamurile etc.
Un accident auto, chiar dacă ești șoferul nevinovat, creează stres, nevoia luării unor decizii și timp de așteptare în finalizarea reparației mașinii. Cu informațiile citite mai sus, sperăm să găsești soluția potrivită.
Sursă foto: Shutterstock