Perioada prescolara este extrem de importanta pentru fiecare copil. Atunci copilul invata cum sa functioneze corect intr-un grup si apoi dobandeste si cunostinte care vor fi utile nu numai la gradinita, ci si in viata viitoare a copilului.
Majoritatea gradinitelor au de obicei o selectie larga de activitati extrascolare.
Multi parinti isi pun intrebarea – de ce merita sa trimiti un copil la gradinita sau nu ar trebui trimis deloc acolo? Raspunsul este da, merita. Dupa nasterea copilului, mama ramane acasa cu el pentru perioada concediului de maternitate. Copilul este cel mai obisnuit cu ea in acest moment si este complet dependent de ea. Daca este posibil, mama ramane cu copilul mic pana la varsta de 3 ani si apoi il poate trimite la gradinita, la cea mai mica grupa. Uneori, totusi, mamicile decid sa aiba grija de el o bunica sau o bona, iar copilul este inscris la gradinita, de exemplu la varsta de 4 sau 5 ani.
Daca acesta este cazul, trebuie sa invete sa se adapteze la viata prescolara mult mai tarziu decat ceilalti. Prin urmare, este mai dificil pentru el. Colegii sai au avut o lunga perioada de timp de adaptare, despartindu-se de parintii lor, si inca din primele zile la gradinita, ei doar invata. Retine acest lucru atunci cand iei o astfel de decizie. Exista multe avantaje in inscrierea la gradinita pentru copilul tau. Fiecare dintre ele este importanta pentru dezvoltarea sa ulterioara.
- Distractie si activitati
Un copil se dezvolta cel mai rapid si cel mai mult in perioada cuprinsa intre 1 si 5 ani. Apoi, abilitatile si talentele sale sunt dezvaluite. Depinde de parinti daca si cum vor fi dezvoltate. Fiecare abilitate, fiecare talent in care va fi investit va da roade in viitor.
Majoritatea gradinitelor au de obicei o selectie larga de activitati, unele dintre ele sunt obligatorii, iar altele sunt alese de parinti. Totusi, in anumite gradinite private, asa cum este Seva Edu, copilul va fi inclus in grupe cu copii de diferite varste si va participa la numeroase activitati si ateliere importante pentru ca acesta sa deprinda noi cunostinte si abilitati, ce il vor ajuta in viitor.
Inscrierea la gradinita are un efect foarte pozitiv asupra dezvoltarii tuturor abilitatilor. Un copil care frecventeaza regulat gradinita participa la activitati desfasurate de profesori si specialisti in activitati extrascolare. Ei invata despre noi probleme in domeniul stiintelor lingvistice, matematice si naturale si isi dezvolta abilitatile motorii participand la activitati sportive.
- Viata in societate
Prescolarul invata regulile vietii in societate. Invata toleranta, empatia si independenta. Sansele de a invata asertivitatea – arta refuzului – vin la fiecare pas. Copiii invata cum sa spuna nu fara a jigni sau rani cealalta persoana. Aceasta este o abilitate care va fi foarte utila in viata ulterioara. Prescolarii pot sa povesteasca despre emotiile si sentimentele lor. Pot spune cu usurinta propozitii de genul: Imi pare rau, mi-e dor de mama, m-ai intristat, sunt multumit. Ei le spun colegilor lor despre experientele lor, invatand astfel sa empatizeze si sa exprime ceea ce simt.
- Dezvoltarea emotionala
Copiii din gradinita sunt mai increzatori in sine si se pregatesc mult mai bine pentru a merge la scoala. Nu este vorba doar de pregatire didactica, ci si emotionala. Astfel de copii se ocupa mai usor de multe emotii, nu se tem de alti copii, sunt dispusi sa vorbeasca si sa stabileasca noi contacte. Ei invata sa faca fata problemelor. Nu cauta ajutorul adultilor la fel de des ca altii.
In gradinita, copilul invata independenta care ii este necesara la scoala si in viata sa ulterioara. Isi depasesc fricile si propria timiditate, de multe ori situatia ii obliga sa faca acest lucru atunci cand parintii lor nu sunt in preajma.
- Modelarea imaginatiei
Unul dintre cele mai importante motive pentru care merita sa inscrii un copil la gradinita este acela ca invata sa se joace si isi dezvolta imaginatia. Invata noi jocuri, noi moduri de a crea opere de arta, noi jocuri, rime si cantece. De asemenea, invata despre traditiile legate de diverse circumstante – sarbatori, o zi de primavara, toamna, Ziua Indragostitilor, festivalul Pamantului etc.
Gradinita este, de asemenea, un loc in care un copil are posibilitatea de a-si descarca energia, ceea ce de multe ori nu se poate face acasa.