Un aparat ortodontic nedemontabil are un design care este folosit pentru a corecta o ocluzie. Dispozitivul este purtat pe tot parcursul tratamentului si nu poate fi indepartat singur de pacient, mai ales daca este un copil.
Designul dispozitivului fix este o baza mica din plastic, in interiorul careia exista un surub cu potentialul maxim de extindere a dentitiei superioare. Aparatul se fixeaza pe molarii doi temporari (dintii de mestecat al 5-lea) folosind inele ortodontice selectate individual; „picioarele” metalice din surub se sprijina pe caninii temporari sau pe primii molari temporari si sunt fixate cu un material de umplutura compozit.
Un aparat ortodontic este eficient in urmatoarele cazuri: lipsa spatiului pentru incisivii superiori si inferiori, ingustarea dentitiei superioare, dificultate in respiratia nazala si neinchiderea obisnuita a buzelor.
Care este efectul unui aparat ortodontic?
Un aparat ortodontic extinde forma arcadei dentare superioare pana la 10-13 mm; extinde caile nazale, ceea ce este foarte important pentru copiii cu dificultati de respiratie nazala; creeaza spatiu pentru incisivii superiori, centrali si laterali; creeaza conditiile pentru pozitia corecta a molarilor permanenti, care sunt principalii dinti de mestecat; ofera conditii pentru extinderea spontana a dentitiei inferioare si avansarea maxilarului inferior.
Aparat ortodontic – Avantaje
Cele mai citite articole
Daca aparatul ortodontic este pentru un copil, nu necesita cooperare activa din partea copilului. Un aparat ortodontic fix nu poate fi uitat undeva, nu trebuie sa fie pus si nu se poate pierde. Dintii permanenti ai copilului erup in spatiul deja pregatit din dentitie si se rotesc independent de-a lungul axei din interiorul arcadei dentare (pana la finalizarea formarii complete a aparatului ligamentar al dintelui). Acest lucru face posibila prevenirea recidivelor, adica revenirea la pozitia de dinainte, atunci cand copilul va mai creste.
Dispozitivul asigura expansiunea independenta spontana a dentitiei inferioare si previne intarzierea eruptiei caninilor permanenti. Nevoia de a plasa un aparat ortodontic in viitor este redusa semnificativ, iar daca un astfel de tratament este necesar, perioada de purtare a aparatului dentar se reduce la 4-6 luni.
Probabilitatea de ranire a incisivilor superiori anteriori este redusa, in cazul unei inclinari pronuntate a dintilor din fata inainte si dificultati de inchidere a buzelor. Probabilitatea de resorbtie a varfurilor radacinilor incisivilor permanenti scade odata cu inclinarea lor pronuntata inainte.
Varsta optima pentru inceperea tratament c amplasarea unui aparat ortodontic este de 6-8 ani. Un dispozitiv fix poate fi folosit imediat dupa eruptia incompleta a molarilor permanenti ai copilului, dupa eruptia incisivilor centrali permanenti si inainte de eruptia incisivilor laterali. Diastema poate fi falsa sau adevarata.
Falsa diastema se observa aproape intotdeauna la copii in perioada in care dintii de lapte sunt inlocuiti cu cei permanenti. In momentul schimbarii complete a dintilor, cand incisivii laterali permanenti si caninii erup, diastemele false dispar, iar decalajul dintre dintii din fata ai copilului dispare de la sine.