Gardul din metal reprezintă o opțiune avantajoasă financiar, estetică și durabilă de împrejmuire a unei proprietăți. Iată care sunt principalele materiale de care ai nevoie în procesul de construcție și cum să le alegi pe cele mai bune pentru proiectul tău!
Stâlpi pentru gard și capace
Un factor important în construcția unui gard este alegerea corectă a stâlpilor. Pentru a rezista condițiilor meteo nefavorabile și impactului, sunt recomandate produsele din oțel sau oțel zincat, cum sunt țevile rectangulare pentru construcții de la MatHaus.
Stâlpii sau țevile se fixează în beton ori direct în pământ, iar înălțimea lor ar trebui să fie cu 25-50 de centimetri mai mare decât a gardului. Distanța optimă dintre stâlpi este între 1,5 și 2,5 metri, în funcție de înălțimea gardului și de lățimea plasei, panourilor sau șipcilor metalice.
Capacele de stâlpi, pe lângă rolul lor estetic, au și unul practic. Acestea protejează stâlpul de intemperii și împiedică acumularea și înghețarea apei în interiorul țevilor. Poți alege modele simple sau cu elemente decorative.
Plasă, panouri sau șipci metalice pentru gard
Cele mai populare opțiuni pentru realizarea gardurilor metalice sunt plasa împletită sau sudată, panourile bordurate și șipcile din metal:
- plasa împletită are un cost de achiziție mic comparativ cu celelalte materiale folosite pentru împrejmuirea unui teren, însă rezistența sa nu este foarte mare. În schimb, plasa sudată are o mai bună stabilitate și durabilitate extinsă. În procesul de selecție, ține cont de dimensiunile ochiurilor și de grosimea sârmei;
- panourile bordurate pentru gard rezistă foarte bine în timp și au un grad ridicat de rigiditate, datorită ranforsărilor în formă de V. Aceste produse pot fi zincate (gri) sau plastifiate zincate (gri sau verzi);
- șipcile metalice sunt robuste, estetice și opace, oferind un nivel mai mare de intimitate decât gardurile din pasă sau panouri. Acestea pot avea o culoare uniformă sau un model ce imită lemnul.
Accesorii de prindere și feronerie
Cele mai citite articole
Unul dintre avantajele gardurilor metalice este ușurința cu care pot fi realizate. Plasele de sârmă și panourile metalice pot fi fixate cu ajutorul unor cleme cu șurub, elemente în formă de U sau șuruburi cu cap T. Pentru poarta de acces auto și cea pietonală ai nevoie de balamale, mânere și închizători.
Pentru a asigura o instalare sigură și durabilă, iată câteva sfaturi utile:
- asigură-te că folosești elemente de fixare potrivite pentru tipul de gard pentru care ai optat;
- verifică întotdeauna alinierea componentelor înainte de a le fixa;
- folosește instrumente de măsurare pentru a te asigura că elementele de fixare și feroneria sunt instalate la distanțe egale;
- când montezi balamalele sau închizătorile, asigură-te că acestea funcționează corect înainte de a fixa definitiv componentele!
Ciment, nisip, pietriș și lemn pentru cofraje
Fundația gardului metalic poate fi continuă sau doar în dreptul stâlpilor de susținere. Aceasta ar trebui să aibă o adâncime de 40-50 de centimetri și o lățime de 30-40 de centimetri. Pentru prepararea betonului, ai nevoie de ciment, nisip și pietriș, în concordanță cu rețeta recomandată de producător. După turnarea cotei zero, pregătește cofrajele din lemn, pune stâlpii în poziție și adaugă betonul.
Indiferent că dorești să te ocupi tu însuți de construcția unui gard metalic sau vrei să înțelegi mai bine procesul, alegerea materialelor potrivite este esențială. Elementele principale de care ai nevoie sunt țevile rectangulare din oțel rezistent, plasa, panourile sau șipcile de înaltă calitate, accesoriile de prindere corespunzătoare și cimentul, nisipul și pietrișul pentru prepararea betonului.
Sursă foto: shutterstock.com