Un cuptor cu convecție este un echipament profesional de gătit termic folosit în brutării, patiserii, unități de catering etc. Este ideal pentru coacerea pâinii și a chiflelor, încălzirea și gătirea produselor din carne, pește, legume. Produsele finite sunt complet coapte, au o crustă crocantă delicioasă și un miez moale foarte gustos.
Criterii de alegere a unui model de cuptor cu convecție profesional
Atunci când alegi un echipament de gătire termică pentru o bucătărie profesională, contactează un distribuitor HoReCa de încredere. TC Romania Crown Cool, spre exemplu, vinde cuptoare cu convecție de o calitate desăvârșită, provenind de la producători internaționali de renume.
Cuptorul profesional cu convecție, după cum sugerează și denumirea sa, utilizează în funcționare principiul convecției. Acest fenomen fizic constă în mișcarea aerului, sau mai exact spus, suflarea de aer cald in camera de coacere a respectivului cuptor.
Folosirea unui cuptor cu convecție pe gaz sau electric este extrem de convenabilă, deoarece nu generează mirosuri neplăcute. Acest lucru face ca aromele să rămână separate, să se amestece în interiorul dispozitivului de gătire.
Mișcarea orizontală a aerului în cuptorul cu convecție gastronomic permite să se prepare alimentele extrem de rapid. Ba chiar și mai multe feluri de mâncare diferite în același timp, fără riscul pierderii aromei niciunuia dintre ele.
În același timp, menținându-se o temperatură constantă în interiorul cuptorului cu convecție, se garantează o prelucrare termică uniformă a ingredientelor din rețeta respectivă. Acest lucru, la rândul său, asigură o repetabilitate ridicată a preparatelor și menținerea calității acestora la un nivel foarte ridicat, uniform. Adică exact ceea ce își doresc bucătarii profesioniști de pretutindeni.
Cuptoarele cu convecție și abur sunt și mai apreciate. Acestea sunt versiuni îmbunătățite de cuptor care emit și vapori de apă. În timpul coacerii, prin acest procedeu se mențin alimentele umede și se previne uscarea acestora.
Cuptor cu convecție simplu sau și cu abur?
Dacă ai decis să cumperi un cuptor cu convecție pentru bucătăria profesională a unității tale HoReCa, ar trebui să te orientezi prioritar către un model care emite și aburi. Există multe modele de acest fel, iar criteriul principal de clasificare pe care mai rămâne să îl iei în calcul este doar modul în care va fi alimentat cuptorul.
In acest sens, trebuie spus că există:
- cuptoare cu convecție electrice;
- cuptoare cu convecție pe gaz.
Ambele tipuri de cuptoare cu convecție au în cele din urmă aceleași performanțe:
- reduc efortul bucătarului profesionist, deoarece procesează alimentele în mod uniform;
- elimină pierderile de preparate nereușite;
- reduc timpul de coacere.
După cum se vede, ambele economisesc timp și bani.
În aceste condiții, dacă bucătăria profesională nu are racordare la gaz, poți alege un cuptor electric cu convecție. Totuși, dacă ai gaz, cel mai indicat ar fi să te orientezi spre gătitul tradițional și să optezi pentru un cuptor cu convecție pe gaz, deoarece este mai ieftin decât funcționarea sa prin conectarea la rețeaua electrică, indiferent de faptul că și prețul la gaze s-a majorat extrem de mult în ultimele luni în România.
Însă, mai trebuie avut în vedere și faptul că, indiferent de tipul de alimentare, toate dispozitivele de tip cuptor cu convecție moderne necesită conectarea la rețeaua electrică pentru funcționarea normală a sistemului de control.
Sistemul de control electronic face ca dispozitivul profesional de coacere să fie complet automat datorită numărului mare de programe prestabilite.
Cuptoarele cu abur cu convecție, ca și alte echipamente pentru gastronomia profesională, sunt disponibile în mai multe intervale de preț. Deși achiziționarea unui cuptor nou este asociată cu o anumită investiție inerentă, funcționarea acestuia are un impact real asupra reducerii costurilor de producție pe termen mediu și lung. Spre exemplu, circulația aburului fierbinte în interiorul cuptorului scurtează timpul de gătire, ceea ce reduce cantitatea de combustibil utilizată cu până la o treime.
Vrei să afli mai multe detalii despre cuptoarele cu convecție de ultimă generație și chiar să comanzi unul pentru afacerea ta gastronomică? Intră pe tcromania.com chiar acum!