Dobândirea mobilității articulare ne permite să ne menținem independența de mișcare fără a fi limitați de durere sau oboseală. Mai mulți factori cauzează uzura articulară, dar există lucruri pe care le putem face pentru a o atenua și pentru a ne menține un stil de viață sănătos și dinamic.
Ce înțelegem prin mobilitate articulară
O articulație este un angrenaj care unește componentele scheletului, acționând ca o balama pentru a permite corpului să se miște.
Mobilitatea articulară reprezintă amplitudinea de mișcare a articulațiilor noastre. Mișcările articulare condiționează forța și funcționalitatea mușchilor și joacă un rol fundamental în menținerea independenței fizice.
Alimentație pentru articulații sănătoase
O alimentație adecvată, care să îți ofere toate vitaminele și nutrienții de care organismul are nevoie, reprezintă baza sănătății articulațiilor.
Pentru ca întregul organism să funcționeze optim, iar oasele și mușchii să fie puternici și sănătoși, încearcă să consumi zilnic echilibrul perfect de nutrienți.
În primul rând, dacă vrei articulații sănătoase, nu ai cum să sari peste legumele verzi. Broccoli sau spanacul reprezintă gustări sănătoase pentru oasele tale. Acestea conțin o cantitate mare de fier, vitamina A, calciu și fibre.
Ceapa, prazul, usturoiul, varza și sparanghelul sunt, de asemenea, legume cu un conținut ridicat de sulf. Acest element este o componentă esențială a colagenului articular, iar deficitul său încetinește procesele de reparare a articulațiilor.
Nucile și cereale integrale furnizează magneziu, care facilitează absorbția corectă a calciului și previne acumularea acestuia în țesuturile moi, ce ar crește riscul de artrită.
Alimentele bogate în vitamina C stimulează producția de colagen, în timp ce siliciul este implicat în sinteza elastinei și a colagenului.
Ananasul și papaya, pe lângă un bun aport de vitamina C, conțin bromelaină și papaină, enzime sistemice cu acțiune antiinflamatoare. Pentru ameliorarea inflamațiilor articulare, poți consuma, de asemenea, alimente și suplimente ce conțin quercetina, un antioxidant ce contribuie la menținerea structurii și mobilității oaselor.
Cele mai citite articole
Totodată, consumul de carne furnizează proteinele și aminoacizii necesari pentru sintetizarea colagenului și este important pentru menținerea articulațiilor puternice, iar peștele este bogat în acizi grași Omega 3 cu efect antiinflamator.
Exercițiile fizice și menținerea mobilității articulare
Menținerea unei mobilități articulare corecte facilitează efectuarea tuturor tipurilor de mișcări în viața noastră de zi cu zi și are un impact asupra multor funcții ale organismului:
- Reduce riscul de accidentare – mișcarea întărește articulațiile;
- Previne apariția durerilor musculo-scheletice – activitatea fizică întărește musculatura și ușurează presiunea asupra articulațiilor;
- Contribuie la o circulație sanguină optimă – mișcarea activează circulația, favorizând aportul de nutrienți către celule și eliminarea toxinelor;
- Promovează procesele neuromusculare.
Factori ce influențează sănătatea articulațiilor
Sănătatea precară a articulațiilor poate fi pusă pe seama mai multor factori, precum:
Înaintarea în vârstă și consecințele acesteia
Producția de colagen, principala componentă a cartilajului articular, scade odată cu vârsta. La femei, schimbările hormonale asociate cu menopauza pot însemna scăderea nivelului estrogenului și creșterea riscului de dureri articulare.
Practicarea sporturilor de impact
Dacă avem probleme articulare, este mai bine să optăm pentru activități cu impact redus. Unele sporturi necesită o forță mai mare pentru a ridica picioarele de la sol atunci când alergăm sau sărim, provocând un impact asupra articulațiilor.
Supraponderalitatea
Excesul de greutate și obezitatea cresc presiunea asupra ligamentelor și tendoanelor, provocând inflamații și o uzură crescută a cartilajelor.
Stilul de viață sedentar
Lipsa de activitate fizică duce la pierderea forței și a masei musculare și la slăbirea articulațiilor.
Alimentația necorespunzătoare
Hidratarea și un aport corect de vitamine și minerale sunt esențiale pentru sănătatea articulațiilor noastre.
Obiceiuri care favorizează rezistența articulațiilor
Iată câteva recomandări pentru îngrijirea articulațiilor pe care le putem integra în rutina noastră zilnică:
- Odihnă suficientă – a dormi suficient și pe o saltea adecvată aduce multe beneficii și ajută inclusiv la reducerea inflamațiilor articulare;
- O postură corectă – aplecarea genunchilor, a nu petrece prea multe ore în aceeași poziție, a evita canapelele prea moi sau a purta greutatea într-un mod echilibrat sunt obiceiuri posturale ce favorizează sănătatea articulațiilor;
- Menținerea unei greutăți corporale în parametri – kilogramele în plus pun presiune suplimentară asupra articulațiilor și le presează;
- Încălțămintea adecvată – pantofii trebuie să fie confortabili și să aibă tocul ușor lat. Tocurile înalte contribuie la degradarea articulațiilor piciorului și genunchiului, în timp ce pantofii foarte plați pot conduce la osteoartrită;
- Hidratarea – apa este esențială pentru a menține articulațiile lubrifiate și ajută la sintetizarea lichidului sinovial.
Așadar, înțelegerea importanței mobilității articulare ne ajută să ne implicăm mai mult în sănătatea articulațiilor noastre, deoarece mobilitatea lor stă la baza independenței noastre de mișcare.
Sursa foto: shutterstock.com