Indiferent de motorizarea autovehiculului, orice mașină are în componență motorului sau o baterie auto pentru a putea funcționa. Această componentă a vehiculului are rolul de a porni motorul și de a alimenta consumatorii electrici. Totodată, această filtrează oscilațiile de tensiune din sistemul electric și alimentează cu energie electrică sistemele electronice active permanente, cum ar fi alarmele.
Trebuie ținut cont de faptul că durata de viață a unei baterii auto este limitată, de aproximativ 4-5 ani. Însă, uneori, din cauza unor factori externi, această poate scădea, puterea componenței auto scăzând și influențând considerabil performanțele autovehiculului.
Acești factori externi sunt, de obicei, condiții extreme de funcționare, că de exemplu: temperature scăzute, drumuri scurte, autoturismul nu este utilizat timp îndelungat, un număr mare de consumatori sau consumatori conectați permanent.
Prin urmare, apare o serie de semne care indică faptul că vehiculul nu mai funcționează într-un mod optim, printre acestea fiind martorul luminos care corespunde bateriei rămâne aprins și după pornirea motorului, vehiculul nu mai pornește din prima sau pornește cu greutate, chiar și după ce este încărcată la redresor, bateria se descarcă rapid, apar scurgeri de lichid și un miros puternic de sulf.
Criterii importante în alegerea unei baterii auto
Există baterii auto pe baza de acid, plăci de plumb sau alcaline, cele mai folosite tipuri de acumulatori auto fiind cele pe baza de acid, acest tip având două categorii de construcție: sigilate – care nu au nevoie de mentenanță – și baterii care trebuie completate regulat cu acid.
De regulă, un prim criteriu care poate indică o calitate bună a unei baterii auto este prețul, fiind totodată factorul de care țin cont și proprietarii de autoturisme. Prin urmare, un preț neobișnuit de mic al acestei componente poate trezi suspiciuni.
Însă, mai există și alte criterii la fel de importante, cum ar fi amperajul bateriei – care reprezintă capacitatea de stocare a electricității – trebuie să fie adaptat puterii motorului auto. De asemenea, și dimensiunea acesteia trebuie să corespundă cu specificațiilor din manualul vehiculului, iar poziționarea bornelor, să fie identică cu cea a bateriei originale.
Cele mai citite articole
Un alt criteriu este și marca bateriei auto, dintre cele mai cunoscute – Varta, Bosch, Duracell, Rombat, Optimă, Banner – această alegere fiind făcută în funcție de preferințele personale ale proprietarului autoturismului.
Prelungirea duratei de viață pentru o baterie auto
Pentru a putea fi păstrată durata de viață pentru o baterie auto garantată de producători în condiții optime, dar și pentru a o putea prelungi, conducătorul auto trebuie să respecte o serie de recomandări. Astfel, cu toate că prețul unei astfel de componente nu este unul foarte mare, este important să se acorde atenție durabilității pieselor auto. Prin urmare, printre recomandările ce vizează prelungirea duratei de viață a bateriei auto sunt:
– Motorul nu trebuie oprit mai des decât este necesar;
– Atunci când autovehiculul nu este pornit, trebuie închiși toți consumatorii de electricitate;
– Tensiunea din baterie trebuie verificată cel puțin odată pe luna;
– Bateria nefolosită trebuie depozitată într-un spațiu răcoros și uscat, ferit de lumina soarelui;
– Bateria trebuie curățată cu o cârpă antistatica, iar clemele de racord și polii de coroziune trebuie protejați prin ungerea cu o soluție specială.