În cultul ortodox, pomană care se dă pentru sufletul celui adormit este un act important şi care se păstrează din cele mai vechi timpuri. Dacă înmormântarea propriu-zisă este organizată cu ajutorul unei echipe de servicii funerare in Bucuresti, şi masa de după înmormântare poate fi organizată cu sprijinul aceloraşi experţi.
Pomana este în continuare păstrată în tradiţiile şi riturile ortodoxe de inmormantare contemporane, însă există particularităţi pe care cei care trec prin momentul greu al pierderii unei persoane dragi trebuie să le cunoască.
Cum se făcea pomană înainte?
Pomană de după înmormântare este un obicei păstrat din cele mai vechi timpuri. În trecut, pomană de după înmormântare era organizată în curtea casei celui adormit, unde se strângeau toţi oamenii din sat pentru a mânca şi a bea pentru sufletul lui.
Sacrificarea animalelor a căror carne era folosită la prepararea bucatelor pentru pomană era binecuvântată de către preot, adică se citeau rugăciuni cu o seară înainte şi capetele şi pielea oilor sacrificate se dădeau preotului, iar ceea ce rămânea se folosea la prepararea mâncării.
Înainte, cele mai des întâlnite bucate la pomană de ţărână erau: ciorba de tăieţei, borşul de pasăre, plachia, găluştele, sarmalele, fripturile şi orezul. Era foarte important ca bucăţele pregătite să fi fost şi pe placul celui decedat.
Cele mai citite articole
De la pomană de ţărână nu lipseau aperitivele, care în funcţie de anotimp puteau include chiftele, şniţele, legume proaspete din grădină (roşii, castraveţi), brânză, dar şi alte alimente.
La deşert se servea cozonac, chec şi prăjituri de casă, pe care invitaţii le puteau lua şi acasă în punga sau în şerveţel. Se servea vin şi ţuica dar cu măsură, suc şi alte băuturi preferate de defunct. În fața preotului se aşeză nu numai meniul, ci şi o găină friptă pe care acesta trebuia să o ia acasă sau i se oferea o găină sau un cocoş vii pentru sufletul celui decedat.
Cum se face pomană de ţărână acum?
În ziua de azi, pomană de ţărână, cea de la înmormântare se face de obicei cu sprijinul unei companii de pompe funebre sau cu sprijinul unei companii de catering. Pomană de ţărână se poate face la cantină, la restaurant sau chiar cu pachete la domiciliu.
Cert este că trebuie respectate anumite reguli pentru că totul să decurgă ca la carte. Este necesar ca preparatele servite la pomană de ţărână să fie de post dacă pică în zi de post sau de dulce dacă pomană este organizată în zi de dulce.
Din fericire, rudele defunctului nu trebuie să mai piardă timp preţios cu sacrificarea animalelor, cu prepararea bucatelor, ci este suficient să apeleze la serviciile potrivite şi vor avea bucate alese pe care le pot împărţi rudelor sau celor prezenţi.
Printre preparatele de post servite la pomană de ţărână la momentul actual se număra supa crema sau ciorba de legume, chiftelele de legue sau de soia, sarmalele de post, ciupercile fripte cu mămăliguță sau ciulama, fasolea bătută, pilaf, musacaua de legume, checul sau gogoşile de post. Desigur că meniul cu preparate de dulce este mult mai bogat şi mai variat din care clienţii pot alege atât aperitiv, felul 1, 2 şi desert.