Astăzi, companiile producătoare de echipamente frigorifice profesionale studiază cu atenție evoluțiile concurenților și încearcă să facă modelele proprii de asemenea echipamente HoReCa mai ergonomice, mai ușor de utilizat, mai sigure și atractive ca aspect.
Echipamentele frigorifice sunt echipamente de bază în toate unitățile de catering. Frigiderele profesionale sunt proiectate pentru funcționare pe termen lung pentru sarcini solicitante. După ce ai studiat reputația producătorilor și ai ales un brand, poți începe să te familiarizezi cu caracteristicile de performanță ale modelelor.
Echipamentele frigorifice utilizate în domeniul alimentației trebuie să îndeplinească câteva cerințe de bază:
- depozitarea separată a materiilor prime alimentare și a produselor finite;
- respectarea regimului de temperatură prin setarea corectă a acestuia;
- curățenia exemplară realizată cu diverse soluții profesionale.
Așadar, scopul principal este de a asigura populației o alimentație mai bună, pentru care este necesar să se păstreze cât mai mult posibil proprietățile benefice ale produselor alimentare depozitate în echipamentele de răcire.
Indicatori cărora să le acorzi o atenție deosebită când alegi dulapuri frigorifice inox:
- volumul echipamentului;
- eficiența energetică – modelele ieftine consumă de obicei mai multă energie electrică;
- clasa climatică: într-o bucătărie profesională, temperatura aerului crește uneori până la 37-43 grade Celsius, așa că este nevoie de echipamente de răcire performante dintr-o clasă de climă ST (subtropicală) sau T (tropicală);
- sistemul de răcire: poate să fie dinamic (accelerarea aerului rece se face de către un ventilator) sau static; primul mod de răcire este cel mai potrivit pentru o bucătărie profesională;
- materialul din care e realizată carcasa: oțelul inoxidabil este cel mai fiabil actualmente;
- grosimea izolației;
- rezistența la o exploatare intensivă;
- numărul de rafturi.
Reguli pentru curățarea dulapurilor frigorifice inox
Primul lucru care ar trebui făcut într-o unitate de catering este întreținerea sistematică a echipamentelor. Ținerea unui jurnal general de curățare este extrem de benefică în acest sens. Acesta trebuie să conțină următoarele informații:
- numărul fiecărui echipament;
- data realizării curățării;
- numele angajaților care au efectuat curățenia.
Lucrătorii ar trebui să facă igienizarea dulapurilor frigorifice din inox pe rând. Atribuțiile lor de bază sunt următoarele:
- monitorizarea constantă și atentă a stării echipamentului;
- monitorizarea datei de expirare a produselor ce constituie conținutul depozitat;
- aruncarea produselor expirate imediat;
- efectuarea operațiunilor de igienizare propriu-zisă.
Sfaturi suplimentare pentru completarea unui jurnal de curățare a dulapurilor de răcire din inox:
- stabilește zilele exacte pentru curățarea zilnică a echipamentelor frigorifice;
- stabilește datele pentru curățenia generală;
- alocă secțiuni pentru anumite tipuri de produse cu o indicație a termenului exact de valabilitate.
Este necesar să fixezi aceste reguli inclusiv prin printare pe hârtie și să le afișezi într-un loc vizibil pentru angajați.
O astfel de procedură trebuie efectuată cel puțin o dată pe săptămână.
În perioada de curățare completă, este necesar să se scoată alimentele din echipamentul de răcire și să se depoziteze departe de soluțiile de curățare, pentru a nu se contamina.
Pentru igienizare se folosesc lavetele, apa și un agent de curățat profesional.
Cum se spală un dulap frigorific din inox?
Industria alimentară folosește detergenți și dezinfectanți profesionali certificați. De regulă, este vorba de un detergent neutru sau alcalin, care nu formează întotdeauna spumă. Calitatea produselor și imaginea companiei depind de corectitudinea alegerii sale.
Înainte de a utiliza produsul de curățire, trebuie să se verifice:
- dacă compoziția sa este potrivită pentru echipamentele reci;
- dacă suprafața echipamentului este rezistentă la substanțele abrazive pe care le conține;
- dacă costul corespunde eficienței.
Angajații au nevoie de echipament individual de protecție?
Este important ca produsul de curățire folosit să fie sigur de utilizat:
- trebuie să se dilueze rapid;
- să se controleze ușor concentrația lui;
- să se păstreze pentru o lungă perioadă de timp.
Este necesar să se respecte regulile de curățare ale echipamentelor frigorifice. În caz contrar, unitatea se va confrunta cu un avertisment sau chiar cu o amendă usturătoare de la echipele ce vin în inspecție.
Dar înainte de orice ar trebui să ai niște dulapuri frigorifice din inox moderne, perfect funcționale. Le găsești chiar acum pe site-ul tcromania.com la un raport calitate/preț imbatabil!