Mai mult de jumatate dintre oameni isi cauta „jumatatea” prin intermediul retelelor de socializare si al aplicatiilor de intalniri.
In urma cu 25 de ani sa vorbesti despre dragoste pe internet ar fi fost putin probabil si putini erau cei care abia aveau computer, si nici macar nu mai vorbim de telefoane multimedia. Trecerea timpului si, mai ales, progresul tehnologic, au pus bazele dezvoltarii fenomenului cunoscut sub numele de „dragoste cibernetica”, care se refera la toate acele relatii care au aparut datorita puterii internetului.
Acest lucru a dus la dezvoltarea unor site-uri de dating online precum AbcMatrimoniale, Meetic sau E-Darling, in care barbati si femei singure care doresc sa-si gaseasca „jumatatea” isi pot crea un profil specificand cine sunt si ce cauta.
Daca lucrurile ar merge bine, cuplul proaspat cunoscut ar putea ajunge sa se intalneasca personal sau sa-si dea unul altuia numarul de telefon, contactul Messenger si, din 2005, profilul de Facebook.
De parca acest lucru nu ar fi fost suficient, dezvoltarea si generalizarea smartphone-urilor, telefoane mobile cu calitati multimedia mari, a dus de cativa ani la dezvoltarea unor instrumente importante care in cateva secunde va permite sa creati un cont in aplicatie, fie pentru a cauta dragostea, fie pur si simplu pentru a se bucura de o conversatie placuta.
Acest istoric a facut ca numarul persoanelor care decid sa-si caute un partener online sa continue sa creasca, pana la punctul in care, potrivit studiilor, mai mult de jumatate dintre romani cauta in prezent un partener online.
Dupa acest „discurs” va exista cu siguranta un sceptic care va crede ca gasirea iubirii online este imposibila, dar de ce? In prezent cumparam online, comunicam prin aplicatii, interactionam cu oameni din toata lumea prin intermediul retelelor de socializare, de ce dragostea nu poate fi gasita online?
Intr-adevar, daca poti. Mai multi psihologi afirma ca internetul ajuta multi oameni sa se deschida emotional si sa socializeze, deoarece, de exemplu, daca sunt timizi, pot avea probleme in a cunoaste alte persoane. In schimb, prin aceste platforme de dating pot interactiona cu oamenii, ii pot cunoaste si in unele cazuri pot depasi acea „frica” de necunoscut, schimbandu-si radical modul de a fi.
Realitatea este ca internetul iti permite sa cunosti rapid oameni, oameni din viata reala care, ca si tine, cauta acel „suflet pereche” cu care sa impartaseasca momente placute, hobby-uri si, in cele din urma, viata lor. Desigur, trebuie sa fii atent, deoarece unele profiluri pot fi false, asa ca nu este niciodata indicat sa va intalniti personal dupa prima conversatie. Gasirea iubirii este grea, asa ca nu renuntati dupa prima dezamagire.
Tot acest context determina din ce in ce mai multi oameni sa opteze pentru site-urile de intalniri online ca mijloc de a cunoaste oameni din toata lumea, stabilind astfel relatii care, parca ar fi punti, ne permit sa ne conectam cu restul locuitorilor care ne populeaza planeta.
Algoritmii si inteligenta artificiala nu fac dragostea online intamplatoare
In prezent, codurile matematice au permis conectarea unor persoane care se afla la distanta scurta sau lunga, fara sa se fi vazut anterior, dar care au gusturi similare, cercuri de prieteni si chiar impartasesc anumite trasaturi de personalitate, ceea ce ii face mai atractivi reciproc.
Desi este clar ca nu a functionat intotdeauna perfect, deoarece exista marje de eroare in care individul pur si simplu nu este interesat de o relatie, asa cum se pare ca algoritmul a determinat deja independent, pe baza conversatiilor pe WhatsApp, like-uri pe Facebook, comentarii pe Instagram sau cautari efectuate prin Google.
Prin aceasta, ofera si posibilitatea ca relatiile la distanta sa poata fi consolidate in continuare, adaugand alternative de comunicare, deoarece acestea pot fi legate nu doar prin mesaje text sau apeluri, ci prin apeluri video sau fotografii in timp real, fara a lasa deoparte, bineinteles, importanta contactului fizic.