Jocurile de noroc, deși s-au dezvoltat rapid în ultimile decenii, aceste jocuri sunt mult mai vechi decât ar putea să ne pară. Jocurile de noroc pe care astăzi le asociem cu epoca contemporană, de fapt, pornesc încă din antichitate. Chiar și ruleta online, pe care o găsim în orice cazino online din prezent, a fost lansată încă câteva secole în urmă.
Și dacă exemplul ruletei online este deja, în mare parte, un exemplu mainstream, îți spunem că sunt și alte jocuri de noroc, care au fost lansate și jucate încă de către strămoșii noștri. În acest articol îți relatăm despre cele mai populare jocuri de acest tip.
Zarurile grecești și romane
Zarurile reprezintă, probabil, unul dintre cele mai populare jocuri din antichitate. Motivul pare a fi evident – jocul poate fi organizat fără necesități mari pe partea de infrastructură. Deși mulți consideră că jocul a fost inventat, dezvoltat și popularizat de către români, de facto, romanii au adoptat jocurile cu zaruri de la greci. Dovezi a acestui fapt se materializează prin colecții imense, precum cea a Muzeului Britanic. Asemenea colecții conțin multe zaruri antice din ambele regiuni și din tot Imperiul Roman.
Revenind la aspectul de simplitate a infrastructurii jocului, zarurile antice puteau fi sculptate din piatră, cristal, os, coarne sau fildeș și. Aici este un lucru important și interesant de menționat pe partea formei zarurilor. Deși anume forma cubică este asociată cu zarurile, destul de multe exemple de zaruri cu 20 de fețe au fost găsite de către arheologi. Asemenea zaruri, la fel, aveau zugrăvite în loc de cifre caractere grecești din Egiptul ptolemaic.
Arheologii nu sunt de acord că astfel de zaruri au fost întotdeauna folosite pentru jocuri – în schimb, ele pot fi folosite pentru divinație, cu caracterele sau cuvintele de pe fiecare față a zarului reprezentând un zeu antic care l-ar putea ajuta pe aruncătorul de zaruri.
Joc de zaruri chinezesc
Pe lângă Grecia și Imperiul Roman, zarurile au fost folosite și în China antică. A fost descoperit un model de joc, zarurile fiind realizate din dinți de animal, conținând 21 de piese de joc dreptunghiulare cu numere pictate pe ele și o țiglă spartă care a făcut odată parte dintr-o tablă de joc decorată cu doi ochi. Arheologii cred că zarul, piesele și tabla au fost folosite pentru a juca un joc antic de societate numit „bo” sau „liubo” – dar jocul a fost popular ultima dată în China în urmă cu aproximativ 1.500 de ani, iar astăzi nimeni nu cunoaște regulile.
Joc de masă “Câini și șacali”
Acesta este un joc, în centrul căruia se afla o tablă de joc cu două seturi de 29 de găuri, iar fiecare jucător are 10 bețe care se potrivesc în găuri, decorate fie cu capete de câine, fie cu capete de șacal. În ceea ce ține de scopul acestui joc a fost acela de a muta piesele unui jucător de la un capăt la altul al tablei, în timp ce capturau piesele unui adversar pe drum.
Joc de masă “Senet egiptean”
Jocul egiptean antic de senet este unul dintre cele mai vechi jocuri de societate din lume – bucăți de table despre care se crede că au fost folosite pentru senet au fost găsite în mormintele din prima dinastie a regilor din Egipt, datând mai devreme de 3000 î.Hr. Se crede că chiar și renumita regină Nefertari a jucat acest joc fabulos.
Seturi de jocuri Senet au fost găsite și în alte situri antice din Orientul Mijlociu, probabil ca urmare a comerțului cu Egiptul.
Deși regulile originale ale senetului nu sunt cunoscute, unele reconstrucții moderne se bazează pe scrieri antice despre joc. Se crede că scopul era de a muta piesele unui jucător în funcție de numerele date de „bețișoare de aruncare” – un tip de zaruri – evitând în același timp anumite pătrate cu ghinion, reprezentate de simboluri pe tabla de joc.
Șahul jucat de către Vikingi
Deși nu este un joc de noroc, acest joc, la fel, este interesant din perspectiva că a fost jucat cu multe secole în urmă. În centrul jocul stă o tablă de joc, care amintește structura tablei de șah. Totodată, experții susțin că acesta este un joc diferit de șah, orientat mai mult spre strategie de luptă. Jocul pune un rege și 12 apărători în centru împotriva a 24 de atacatori așezați în jurul marginilor tablei. Astfel, jucând acest joc vikingii se întreceau într-un aspect foarte important din viața lor – cel al măiestriei în lupte.
Acestea sunt unele dintre cele mai interesante jocuri de noroc și de masă, pe care l-au jucat încă strămoșii noștri. O bună parte din aceste jocuri sunt jucate în prezent sau, cel puțin, au servit drept bază de inspirație pentru alte jocuri. Cel mai curând, jocurile pe care le jucăm chiar astăzi, peste mii de ani, vor arăta la fel de neobișnuit și misterios, precum ni se par în prezent jocurile, pe care le-au jucat încă strămoșii noștri.