Poluarea cunoaște, în prezent, un ritm accelerat de creștere din cauza eliminării necorespunzătoare a deșeurilor generate îndeosebi de activitățile industriale intense. Cu toate acestea, legislația impune generatorilor de deșeuri să implementeze o serie de măsuri ce vizează diminuarea sau prevenirea poluării. De asemenea, există și proiecte de legi în așteptare care au menirea de a reduce efectele negative provocate de absența unei gestionări sau un management precar al deșeurilor.
Totodată, poate să apară riscul ca nivelul de poluare să fie accentuat de condițiile meteo nefavorabile determinând acumularea de substanțe poluante la sol și scăderea considerabilă a calității aerului. Având în vedere aceste considerente, companiile pot contribui la îndeplinirea obiectivelor de protecție a mediului prin adoptarea unui management al deșeurilor adaptat la particularitățile obiectului de activitate.
Ce este managementul deșeurilor?
Managementul deșeurilor implică totalitatea activităților care vizează evidența deșeurilor, precum și activități de colectare, depozitare, transport, tratare, reciclare și eliminare a acestora. Scopul managementului deșeurilor este cel de a economisi resursele naturale pe fondul reutilizării deșeurilor recuperabile.
Cele mai citite articole
Managementul deșeurilor se adresează tuturor tipurilor de deșeuri pe care le poate genera un agent economic (de la cele solide, până la cele lichide sau gazoase, periculoase sau nepericuloase).
De ce este managementul deșeurilor o prioritate pentru companii?
Din moment ce metodele convenționale de eliminare (de exemplu, incinerarea) nu fac față volumului imens de deșeuri și generează, la rândul lor, efecte negative asupra mediului, managementul deșeurilor devine soluția pentru asigurarea sustenabilității planetei.
Cu toate acestea, absența informațiilor și lipsa unei infrastructuri adecvate transformă managementul deșeurilor într-o provocare pentru cele mai multe companii. Din fericire, agenții economici pot apela la operatori autorizați în servicii integrate de protecție a mediului pentru a crea un plan de management al deșeurilor adecvat obiectului de activitate.
Prin adoptarea unui management personalizat al deșeurilor, firmele beneficiază de următoarele avantaje:
- Contribuie la dezvoltarea unui mediu curat și sustenabil – tehnologiile de colectare și eliminare previn contaminarea mediului și afectarea sănătății oamenilor;
- Reducerea poluării – când sunt colectate și tratate corespunzător, deșeurile nu poluează, diminuându-se astfel cantitatea de substanțe toxice provenite din deșeurile depozitate inadecvat.
- Conservarea resurselor naturale și a energiei – măsurile de reciclare a deșeurilor generate vizează economisirea energiei și diminuarea nevoii de a extrage resurse noi. Spre exemplu, firmele din industria echipamentelor electrice/ electronice implementează măsuri de colectare deseuri electrice pentru a recupera materialele reciclabile (într-un mediu controlat) și pentru a gestiona ecologic substanțele periculoase. De asemenea, deșeurile reciclate pot fi reintroduse în procesele tehnologice.
- Crearea imaginii de brand prietenos cu mediul – firmele își pot promova produsele și serviciile ca fiind efectuate ținând cont de obiectivele de protecție a mediului.
- Alinierea la legislație – prin abordarea unui management al deșeurilor, companiile nu vor mai fi supuse riscului de a suporta amenzile usturătoare care vin la pachet cu nerespectarea prevederilor legale.