Metoda de încălzire a unei case este una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să o luăm chiar atunci când construim o locuință. În prezent, costurile de încălzire sunt partea principală a cheltuielilor de întreținere a clădirii în țara noastră. Iar iarna 2021 – 2022 se anunță a fi extrem de dificilă, va fi testul cel mai bun în acest sens.
Să nu uităm că alegerea metodei de încălzire înseamnă și a lua cea mai bună decizie cu privire la tipul de calorifere, la încălzirea suprafeței locuite și metoda de control pentru încălzirea eficientă a întregului imobil. A te consulta cu un instalator bun este soluția de urmat în aceasta direcție.
De unde ar trebui să începi când alegi o metodă de încălzire?
Ca un prim pas, este necesar să verifici ce limitări sunt impuse de planul de dezvoltare spațială locală și care sunt condițiile concrete de construcție permise. Trebuie să ții cont inclusiv de normele antipoluare sau de alte hotărâri adoptate de autoritățile locale. Restricțiile se pot referi la utilizarea surselor de încălzire pe combustibil solid, dar pot merge și mai departe, chiar referitor la șemineele și sobele obișnuite.
Problemele cele mai grave sunt în cazul clădirilor mai vechi, acestea întâlnindu-se în majoritatea caselor unifamiliale din țara noastră. Chiar și cele ridicate acum câțiva ani pot avea pierderi de căldură de 2-3 ori mai mari decât cele noi, care folosesc metode mai moderne de încălzit.
Standardele de izolație pentru pereți și acoperiș, precum și izolarea corespunzătoare a ferestrelor s-au schimbat complet în ultimii ani, iar echipamentele de încălzire moderne au o eficiență mult mai mare decât dispozitivele clasice. Acest lucru se aplică nu numai în cazul centralelor termice pe gaz, deși se poate observa o schimbare foarte mare în această categorie.
În plus, eficiența reală a instalațiilor de încălzire vechi este drastic afectată de obiceiul greșit de a selecta dispozitive cu o putere semnificativ supraevaluată. În cazul combustibililor solizi, care oricum au o ardere ineficientă, s-a adăugat și dezavantajul că determină creșterea semnificativă de emisii de cenușă și alți poluanți. Asta în condițiile în care sursele poluării sunt din ce în ce mai combătute în prezent, în întreaga lume.
Cea mai mare provocare în acest moment la nivel global este reprezentată tocmai de îmbunătățirea standardului energetic al acestor case vechi. Se estimează, de exemplu, că în multe țări din sud-estul Europei, până la 40% din clădirile unifamiliale nu au nicio izolație termică a pereților. La încă 40%, izolația este relativ subțire, având o grosime de până la 10 cm. În România probabil că lucrurile stau și mai rău!
Iar o casă fără izolație va necesita de 3 – 4 ori mai mult combustibil pentru a o încălzi față de una ridicată în conformitate cu standardele actuale. În această situație, încălzirea acesteia va fi întotdeauna costisitoare, chiar dacă folosim cel mai ieftin combustibil (care între timp devine și el din ce în ce mai scump!).
Înainte de te gândi la schimbarea echipamentului de încălzire sau la trecerea la un combustibil diferit, mai întâi vezi dacă se merită să investești în izolarea termică foarte bună a locuinței. În caz contrar, efectul de a cheltui chiar și câteva mii de lei pe o centrală termică foarte bună și modernă te poate dezamăgi profund.
Și schimbarea furnizorului de gaze poate fi o bună idee pentru proprietarii de case mai vechi. Vezi oferta celor de la CEZ, s-ar putea să-ți pară avantajoasă!