Se spune adesea ca nu exista prieten mai bun decat un caine. Fara sa negam acest lucru, ne aliniem mai mult la ceea ce spunea Ernest Hemingway : „Nu va exista niciodata un prieten mai fidel decat o carte”. Si, de fapt, zilele de izolare au venit sa confirme acest punct, deoarece multi dintre noi am apelat la lectura. De atunci, ratele consumului de carti au crescut si chiar am incorporat noi formate precum cartile audio in obiceiurile noastre. Cauti o carte buna de citit? Intra pe uniunea.ro si vezi cele mai noi lansari de carti, topuri si recenzii utile.
7 beneficii surprinzatoare ale lecturii zilnice
Lectura a fost forma noastra de evadare cu majuscule. Pentru ca o carte ne permite sa ne largim orizonturile, indiferent unde sau cu cine ne aflam. Sa vedem beneficiile uimitoare ale lecturii:
1) Mareste inteligenta emotionala
Prin carti intalnim personaje cu personalitati foarte diferite. Unele pot fi mai mult ca noi; altele, mai putin. Dar citind faptele din punctul lor de vedere, invatam sa ne punem in pielea lor, sa vedem lucrurile cu alti ochi, iar asta ne creste empatia si inteligenta emotionala. Aceasta capacitate mai mare de a vedea lucrurile dintr-o perspectiva diferita, desigur, nu este aplicata doar atunci cand citim, ci ajunge sa fie extrapolata in viata noastra de zi cu zi.
2) Imbunatateste vocabularul
Cu siguranta ti s-a intamplat. Gasiti un cuvant pe care trebuie sa-l cautati cu mobilul in timp ce cititi pentru ca, de fapt, nu va suna deloc familiar. S-ar putea sa nu ne oprim mereu sa cautam fiecare cuvant cu care intalnim, ci le acumulam si le deducem sensul din context. Si data viitoare cand ne vine in cale, nu mai este atat de ciudat.
La fel se intampla si cu expresii tipice unei bresle (careia ii apartine protagonista cartii, de exemplu, daca este croitoreasa), expresii dintr-o alta epoca sau chiar cuvinte despre care stim exact ce inseamna dar pe care suntem obisnuiti doar sa le facem. vazand in dosarul scris… …nu le folosim in discutiile noastre obisnuite. Pe baza lecturii zilnice, toate aceste expresii ajung sa devina parte din vocabularul nostru obisnuit si avem mult mai multe resurse pentru a ne exprima.
3) Alimenteaza cultura generala
Acesta este un efect secundar minunat al, de exemplu, romanele istorice. Sau biopicuri despre vedete sau miscari culturale. Deschizand coperta cartii intram intr-un univers care ne este complet necunoscut. Mana in mana cu romanul si cu protagonistii lui, ne plimbam prin acel loc si, incetul cu incetul, capitol cu capitol, cunoastem singularitatile care alcatuiesc acel loc sau acea etapa istorica.
Si cat de minunat este sa poti renunta la unele dintre acele anecdote, curiozitati sau fapte istorice mai tarziu, cand avem o conversatie informala cu prietenii. Adevarat sau nu?
4) Este cel mai bun suport pentru ortografie
Ehem. Sigur nu ti s-a intamplat chestia aia de a trimite un whatsapp si a avea acel moment de indoiala presanta: dar a fost cu „v” sau „b”? Si, desigur, nimeni nu vrea sa arate rau, dar uneori memoria este fragila. De aceea, o metoda incredibil de buna de a ne imbunatati ortografia fara sa ne dam seama ca este sa citim. Si fa-o in mod regulat.
Pentru ca vom vedea pagina dupa pagina modul corect de a scrie nume, expresii, chiar si diferite moduri de a structura propozitii. In acest fel si cu o lovitura de pix lucram atat la corectare, cat si la stil. Si fara efort.
5) Indeparteaza stresul
Nu vi se intampla ca atunci cand ziua se termina sa va saturati de ecrane, e-mailuri, proceduri, chiar si seriale? Si singurul lucru pe care iti doresti este sa fii singur, sa te deconectezi, sa ai un moment pentru tine si sa incetinesti. Lectura este insotitorul perfect pentru aceste momente, deoarece ne permite sa ne bucuram in continuare de liniste si liniste si, in acelasi timp, ne transporta oriunde ne dorim, departe de obligatii.
Unde ai chef sa calatoresti astazi: intr-o lume fantastica sau intr-o poveste de dragoste de epoca?
6) Ne face sa ne folosim imaginatia
Sa mergem aici cu o dezbatere care trezeste cele mai multe pasiuni: ai mai multe sanse sa astepti sa vezi filmul sau preferi sa citesti mai intai cartea? Aici fiecare isi poate alege cea mai buna varianta, dar daca exista un argument comun in randul celor care prefera sa citeasca cartea, este ca lectura le permite sa-si imagineze personajele in felul sau, sa le vizualizeze asa cum isi doreste, sa picteze scenariile in propriul lor mod. mintile si le dezvolta in propriul cap.povestea pe masura ce capitolele progreseaza. Intr-un cuvant: imaginatie.
Desi lumea audiovizualului este foarte atractiva si magnetica, lumea imaginatiei este mult mai libera si mai creativa si ne permite sa fim niste mici zei ai ceea ce citim.
7) Intareste angajamentul si puterea de vointa
Si aici trecem direct la problema obiceiului. Pentru ca sunt multe lucruri pe care ne place sa le facem, dar pana la urma orele unei zile sunt limitate si obligatiile sunt solicitante. De aceea este foarte pozitiv ca suntem capabili sa facem loc in zi de zi acelor obiceiuri care ne fac sa ne bucuram si sa ne simtim bine.
Pentru ca nu numai ca ne vom bucura de acea aventura literara care ne prinde… dar daca reusim sa citim zi dupa zi ne vom intari vointa si ne vom simti multumiti de noi insine, la fel ca atunci cand reusim sa mergem la sala. luni de zile fara ca nimeni sau nimic sa rupa obiceiul.