Una din cele mai mari plăceri ale vieţii pentru mulţi dintre adulţi şi chiar adolescenţi este cafeaua. Consumată dimineaţa, înainte sau după micul dejun, la o întâlnire cu prietenii, la un eveniment, cafeaua este deopotrivă eficienta, cât şi plăcută. Cafeaua este un ingredient ce oferă atât energie consumatorilor, cât şi aroma vieţii acestora.
Foarte mulţi cafegii împătimiţi nu ştiu cum să găsească gustul cafelei perfecte şi oscilează între a opta pentru cafea boabe sau cafea macinata. Secretul preparării unei cafele perfecte constă într-o multitudine de factori. Cafeaua bună trebuie pregătită într-un vas adecvat, cu apă potrivită, la temperatura potrivită şi conform recomandărilor specialiştilor.
Este foarte important ca ibricul în care va fi preparată cafeaua să fie curat şi curăţat în detaliu atât înainte, cât şi după prepararea cafelei. Ibricul trebuie clătit foarte bine pentru a nu rămâne detergent în apă în care se fierbe cafeaua pentru că acesta poate altera gustul băuturii. De asemenea, ibricul din inox este recomandat de către specialişti, pentru că nu împrumuta gustul metalic al nici unui aliment ce este preparat în el.
Cafea boabe vs. cafea măcinată
Cele mai citite articole
Pasul cel mai important în prepararea licorii magice îl reprezintă alegerea celui mai bun tip de cafea de pe piaţă. Pentru că licoarea să aibă un gust minunat, specialiştii recomanda achiziţionarea cafelei boabe şi măcinarea acesteia la maşina de râşnit. În timpul măcinarii, cafeaua eliberează o mare parte din aroma sa, astfel încât cafeaua deja ambalată achiziționată din orice supermarket nu va avea aceeaşi aromă şi aceeaşi putere ca şi cea boabe măcinată. Unii specialişti susţin că produsul ambalat deja măcinat nu are deloc putere şi savoare, comparativ cu boabele măcinate.
Pentru cei care doresc să se bucure cu adevărat de puterea aromei cafelei, este important să urmeze următorii paşi: să pună apa la fiert, iar cu câteva minute înainte ca aceasta să fiarbă, să macine cantitatea de cafea dorită la râşnita. După ce apa da în clocot, se stinge focul şi se adaugă cafeaua amestecând uşor pentru a omogeniza compoziţia în mod perfect. Cei care beau cafeaua dulce trebuie să adauge zahărul de la bun început pentru a avea un gust mai bun.
Măcinarea boabelor înainte de preparare
Acesta este un pas foarte important în prepararea unei cafele foarte bune. Boabele de cafea proaspăt măcinate vor da o aromă cât mai profundă dacă sunt folosite în maxim 4 ore de la deschiderea pachetului. Nu se recomandă măcinarea unei cantităţi mari de cafea, ci doar cât va fi folosită la preparare, pentru că aceasta începe să îşi piardă din aroma în câteva ore de la măcinare.
Dacă preparatul rezultat are un gust amărui, înseamnă că a fost pusă mai multă apă decât era necesar. Se recomanda folosirea a două linguriţe de cafea proaspăt măcinată la o cană de 200 ml. Când cafeaua are un gust amărui, înseamnă că a fost folosită prea puţină cafea şi prea multă apa.