Din cauza proprietăților lor, deșeurile periculoase au cel mai puternic impact asupra mediului înconjurător și sănătății oamenilor. Având în vedere acest aspect, gestionarea lor trebuie realizată într-o manieră riguroasă și eficientă.
Ce înțelegem prin deșeuri periculoase?
Deșeurile periculoase implică diverse substanțe sau produse din categoria celor toxice, cancerigene, corozive, care prin proprietățile lor pot genera efecte negative asupra mediului, în condițiile unei gestionări necorespunzătoare. Printre cei mai importanți generatori de deșeuri periculoase menționăm:
- Industria chimică – deșeuri petroliere, aditivi, reactivi chimici etc.
- Industria auto – combustibili, uleiuri și grăsimi industriale, lacuri și vopsele, filtre de ulei etc.
- Unități medicale și farmaceutice – deșeuri infecțioase (fluide biologice, bacterii), deșeuri chimice, deșeuri înțepătoare și tăietoare (ace, lame de bisturiu), produse expirate etc.
- Agricultură – îngrășăminte chimice, pesticide, erbicide etc.
Generarea acestor deșeuri nu poate fi mereu împiedicată, fapt pentru care este necesară tratarea și eliminarea lor într-un mod corect. Majoritatea deșeurilor periculoase trec printr-un proces de diminuare a nivelului de toxicitate pentru a eficientiza operațiunea de eliminare.
Utilizarea substanțelor cu potențial impact asupra mediului – Regulamentul REACH
Pentru substanțele identificate de regulamentul REACH (document al Uniunii Europene privind substanțele chimice) ca fiind periculoase pentru mediul înconjurător, acesta impune companiilor din domeniul industrial:
- să gestioneze eficient riscurile generate de aceste substanțe;
- să furnizeze utilizatorilor toate informațiile necesare pentru folosirea lor în siguranță.
În aceste condiții, firmele care produc, importă sau efectuează achiziții intracomunitare cu aceste substanțe, sunt obligate să depună o declaratie mediu și să plătească o contribuție de 2% din valoarea de vânzare a celor inserate pe piața națională.
Ce prevede legislația în privința gestionării deșeurilor periculoase?
Potrivit cadrului legislativ, generatorii și/ sau deținătorii de deșeuri periculoase sau nepericuloase au obligația de a întocmi și păstra o evidență lunară privind activitatea de gestionare, ținând cont de natura acestora.
Conform HG 856/2002, acești operatori economici sunt obligați să codifice și să repartizeze deșeurilor în funcție de lista codurilor de deșeuri prevăzută în hotărâre. În acest context, generatorii și/ sau deținătorii de deșeuri trebuie să implementeze un management rațional care să vizeze:
- Prevenirea și diminuarea deșeurilor;
- Reciclarea și valorificarea deșeurilor;
- Tratarea și eliminarea corectă a deșeurilor.
Esențial este ca fiecare generator de deșeuri să își desfășoare activitatea în baza unei politici de mediu, care să urmărească prevenirea și reducerea cantității de deșeuri periculoase generate.
Alinierea la legislația de mediu este prioritară pentru generatorii și/ sau deținătorii de deșeuri, cadrul legal impunând numeroase obligații privind modul de stocare, colectare, transport, tratare și eliminare. Primordială este autorizatia de mediu, fiind documentul ce reglementează activitatea lor și stabilește măsurile de protecție ce trebuie adoptate în vederea minimizării impactului asupra mediului.
Ce obiective se urmăresc la nivel național privind gestionarea deșeurilor periculoase?
La nivel național, prioritățile privind gestionarea deșeurilor periculoase sunt axate pe:
- Susținerea companiilor în abordarea sistemelor de management de mediu;
- Dezvoltarea unor sisteme de colectare și transport al deșeurilor periculoase, potrivit cerințelor UE;
- Stimularea folosirii tehnologiilor noi în vederea utilizării unor materii prime nepericuloase;
- Implementarea unor sisteme eficiente și ecologice de eliminare a deșeurilor periculoase sau a substanțelor periculoase ale acestora;
- Îmbunătățirea instrumentelor informatice ce permit un control mai riguros al deșeurilor periculoase;
- Creșterea performanței de mediu a companiilor pe fondul principiului general “responsabilitatea producătorului”.
Prin natura lor, deșeurile periculoase implică o gestionare corespunzătoare de la generare până la operațiunea de eliminare.
Astfel, generatorii acestor deșeuri trebuie să conștientizeze responsabilitatea imensă ce survine în urma producerii lor și să adopte toate măsurile necesare în vederea protecției mediului și a sănătății oamenilor.