Momentul recoltarii este unul dintre cele mai importante dintr-un sezon agricol, motiv pentru care fermierii il planifica cu mare atentie. Acest lucru presupune atat alegerea momentului optim pentru ca boabele cerealelor sa fie suficient de coapte, dar sa nu se treaca, precum si folosirea unor utilaje agricole care functioneaza bine.
De asemenea, pentru a se evita compromiterea boabelor in timpul recoltarii, inainte de a merge cu combinele agricole pe teren, acestea trebuie verificate daca functioneaza bine. Acest lucru este necesar deoarece combinele agricole sunt folosite numai o scurta perioada din an, in restul timpului fiind oprite in garaje.
Ca urmare a perioadei indelungate in care sunt oprite, printre problemele pe care le pot intampina agricultorii in momentul recoltarii sunt:
Unele componente pot fi blocate si nu functioneaza
Periodic, combinele agricole ar trebui pornite si verificate, in caz contrar multe dintre piese se pot deteriora din cauza ca nu sunt utilizate. Prin urmare, agricultorii pot determina care sunt defectiunile pe care le prezinta utilajele lor, astfel incat sa poata fi reparate cat mai rapid, inainte de a fi necesare pentru recoltare.
In plus, pot fi necesare anumite piese de schimb combine, pe care le pot cumpara de la distribuitori autorizati, avand astfel certitudinea ca piesele necesare sunt unele de buna calitate, care se potrivesc utilajelor lor.
Rozatoarele sunt inamicii principali
Se intampla adesea sa mai ramana boabe de cereale in buncarul combinelor agricole, care vor atrage rozatoarele, mai ales in perioada anotimpului rece, cand acestora le este tot mai greu sa gaseasca hrana. Odata intrate in interiorul unui utilaj agricol, rozatoarele nu se vor limita numai la boabe, ci pot roade si alte componente ale utilajelor, in special cabluri sau vreun furtun care transporta lichide esentiale pentru utilaj.
Totodata, este necesar sa se regleze corect concavurile, cosurile si sitele, la dimensiunea si tipul boabelor care urmeaza sa fie recoltate. Astfel, combina va functiona in conditii oprime, eficientizand procesul de recoltare si prevenind pierderea sau spargerea boabelor, contribuind la obtinerea unei recolte bogate si o recoltare reusita.